skip to Main Content
TEHNIČKA PODRŠKA: SVAKI DAN 0-24h011 / 322 19 49Viber: 060 322 19 49

8 najčešćih IT problema koje možete lako rešiti

Vreme čitanja: 4 minuta

Tehnologija je danas sastavni deo našeg poslovnog okruženja. Kako učimo i usvajamo novo tehnološko znanje, tako noviji i napredniji uređaji pristižu na tržište.

Jedan od najboljih načina da planirate budućnost vašeg biznisa je kroz svakodnevno upoznavanje sa izazovima sa kojima se kompanija i vaši zaposleni suočavaju. To znanje će vam dati potrebne mehanizme za suočavanje sa promenama i otkriće vam efektivnije načine za sprovođenje strategije za rast i uspeh vaše kompanije.

Najčešći IT izazovi sa kojima se većina firmi suočava mogu se pojaviti i u vašem poslovnom okruženju, a u daljem tekstu ćete naći adekvatna i jednostavna rešenja za njih.

Problemi mogu biti prikriveni i sitni, poput sporog rada uređaja ili ozloglašenog „plavog ekrana smrti”, koji se uglavnom pojavi dok radimo na važnom projektu. Mnogi od njih mogu se rešiti jednostavnim resetovanjem računara, dok drugi traže stručno znanje iz IT oblasti.

Problemi sa tehnologijom događaju se i pored iskusnog IT tima koji sve izazove rešava brzo i efikasno, ali svakako je poželjno i lično naučiti neke osnovne veštine koje bi mogle biti korisne, a uz to će vam uštedeti vreme i novac.

Što više znate o ovim IT izazovima, lakše ćete ih kontrolisati i rešavati. Zavirimo u neke od najčešćih i razmotrimo moguća rešenja.

1. Mrežna sigurnost

Mrežna sigurnost se smatra jednim od najvažnijih segmenata zaštite vašeg biznisa jer je dovoljan i samo jedan propust koji može dosta oštetiti vaše operativne procese i integritet vaše firme.

Sa povećanim oslanjanjem na tehnologiju, postaje sve važnije osigurati svaki aspekt mrežnih informacija i podataka. Kako moć interneta raste a računarske mreže postaju veće, integritet podataka postao je jedan od najvažnijih aspekata koje organizacije moraju uzeti u obzir, bez obzira koliko članova broje.

Sigurnost mreže jedan je od najvažnijih aspekata pri radu putem interneta jer vam:

  • pruža zaštitu od štetnih softvera (virusa)
  • obezbeđuje bezbednost podataka
  • čuva integritet vaše firme

Proverite da li su vaši zaposleni dobro obučeni kada je sigurnost podataka u pitanju, da li vam je dostupan Firewall (ili neka druga hardvereska zaštita), sigurnosno kopiranje svih podataka firme na server kao i čuvanje lozinki na bezbedan način.

2 . Nedostatak stručnog i kvalifikovanog IT tima unutar firme

Jeste li čuli za outsource IT servis?

Ako se pretplatite na ove IT usluge, iskusan i obrazovan eksterni IT tim će vam pružiti 24/7 ekspertsku podršku u vezi vaše e-poštu, web hosting, skladištenje podataka, održavanje servera, mreže i još mnogo toga.

Eksterni IT saradnici profesionalno prate rad na vašim najsloženijim IT procesima. Oni oslobađaju vaše zaposlene od brojnih zadataka i tako im omogućavaju da se bave novim projektima. Ovi profesionalci predlažu nove inicijative koje mogu poboljšati vaše poslovanje.

3. Zastarela oprema i programi

U jednom trenutku, svi smo osetili frustraciju koja dolazi usled korišćenja zastarele tehnologije.

Nažalost, korišćenje zastarele tehnologije u poslu dolazi sa mnogo većim rizicima nego što je to frustracija. U stvari, prema Microsoft-ovim podacima, 70-80 % od 10 najčešćih štetnih softvera mogu se izbeći ako se računarski sistemi na vreme ažuriraju.

Top 5 rizika za vaš biznis od korišćenja zastarele tehnologije su:

  1. Kvarovi i zastoji u radu sistema
  2. Povećani troškovi
  3. Smanjena produktivnost
  4. Nedovoljna zaštita sistema i podataka
  5. Regulatorni i pravni rizici

Zato je ulaganje u vaš IT tim i savremenu opremu pametna investicija u vaš biznis, a pravi stručnjaci su u konstantnoj potrazi za novom i unapređenom tehnologijom koja vam omogućava napredak od momenta kada se pojavi na tržištu.

4. Nema BackUp-ovanja podataka ili se on neredovno sprovodi

Zamislite sledeću situaciju u kojoj dolazite u na posao, a vaših podataka na računaru nema. Šta raditi u takvim trenucima ?

Uz dobru sigurnosnu strategiju, brzo ćete se vratiti na posao, čak i u ovakvim situacijama. Međutim, ako ste poput 65% malih i srednjih firmi vrlo je verovatno da nemate plan i razrađen scenario u ovakvim situacijama.

Sigurnosna kopija odnosno backup podataka omogućava vam da čuvate vašu bazu podataka na udaljenoj sigurnoj lokaciji, na cloud-u, i na taj način poslujete bezbrižno.

S obzirom na to, preporučujemo da backup-ovanju podataka postane obavezni deo strategije bezbednosti i integriteta vašeg biznisa

5. Bez plana za zaštitu podataka na mobilnim uređajima

Uloga mobilnih telefona postala je znatno veća i ozbiljnija u svakodnevnim ali i poslovnim aktivnostima svakog od nas. Pošto telefoni mogu čuvati fotografije i video zapise, dokumenta, beleške, elektronsku poštu, da se koriste za navigaciju u prostoru, samim tim sigurnost podataka koje oni nose, postala odgovornost za svaki ozbiljan biznis.

Jedna od osnovnih i najjednostavnijih zaštita neovlašćenog i neželjenog pristupa vašim poslovnim telefonima je postavljanje šifre koja će otključati telefon svaki put kada ih zaposleni koriste.

Takođe, ukoliko dođe do gubitka podataka sa telefona, ili on bude ukraden, redovni backup će vam pomoći da ponovo imate pristup svim informacijama.

U cilju bolje zaštite podataka na vašem mobilnom uređaju, upoznajte se sa ograničenjima i dozvolama aplikacija koje instalirate.

Pažljivo pročitajte ograničenja i dozvole koje sama aplikacija zahteva, pre nego što se odlučite za instalaciju. Neke od njih će tražiti pristup imeniku, dok će druge korisiti vaše fotografije ili email adrese u svom radu, ako im dozvolite.

6. Hardverski i softverski zastoji

Jeste li zabrinuti kada vidite poruke o kvaru u sistemu na vašem ekranu? Kada je reč o softverima, ne postavlja se više pitanje hoće li se desiti neki kvar, već kada će se to desiti.

Nažalost, kada dođe do toga jednostavno resetovanje vašeg pametnog telefona ili laptopa neće popraviti stvar. Ako nemate potrebno znanje popravku softvera, veći troškovi za kompaniju će biti učestaliji.

Mnoga preduzeća takođe zaboravljaju da svi tehnološki uređaji imaju rok trajanja, bez obzira koliko napredno deluju. Proizvođači najvećih robnih marki podesili su da popravka ponekad košta kao i novi uređaj ili više od toga.

Predvideti životni ciklus svih IT uređaja i otpisati ih na vreme, napraviti standard za softverske i hardverske komponente – štedi vreme, novac i vaše zdravlje.

7. Previše zaposlenih ima pristup šiframa

Da li ste se zapitali koliko zaposlenih u vašoj firmi ima pristup svim šiframa i login podacima?

Iako je neophodno da potrebni alati budu dostupni svim članovima u timu, nema potrebe dati pristup svim lozinkama celom kolektivu. Kontrolu nad podacima poverljivog tipa kao što su šifre, dovoljno je da ima jedna osoba iz tima.

Dobra praksa je da ostali zaposleni imaju pristup samo određenim podacima potrebnim za obavljanje sopstvenih zadataka. Takođe, savet je i ograničiti mogućnosti dodatnih instalacija softvera bez odobrenja IT administratora.

8. Nedostatak IT plana

Eksterna IT podrška je realna potreba savremenih kompanija i značajna mogućnost koju treba pažljivo isplanirati. Stalna edukacija i bolje upravljanje IT sektorom može vam se isplatiti na mnogo načina.

Spoljni IT saradnici štede vreme i novac vašim zaposlenima i omogućavaju vam da napravite napredak upravo u segmetnima gde vam nedostaju znanje ili resursi. Daljinsko nagledanje, servisna podrška i prilagođavanje usluga vašem razvoju čini da vaša firma brzo i efiksano napreduje u procesu digitalne transofrmacije.

Direktor i specijalista za optimizaciju sistema štampanja dokumenata (MPS)

Pomaže kompanijama srednje veličine da uspostave punu kontrolu celokupnog sistema štampanja dokumenata i optimizuju potrošnju resursa. Više od 20 godina provedenih u IT branši i poznavanje mogućnosti širokog spektra kancelarijske opreme i softvera za upravljanje dokumentima, daje mu sposobnost da brzo prepozna ključne probleme kompanija i pruži efikasna rešenja za upravljanje procesima štampanja dokumenata.

Vordpres › Greška

Postoji kritična greška na vašem veb mestu.

Saznajte više o otklanjanju grešaka Vordpresu.